Skok na glavno vsebino

Dobrodošli v slovenskih splošnih knjižnicah!

Knjižnično dejavnost opravlja 58 splošnih knjižnic, ki jo izvajajo v več kot tisoč manjših in večjih krajih po Sloveniji. Vse splošne knjižnice razpolagajo z 12 milijoni enot gradiva. Petina vsega prebivalstva Slovenije je članov splošnih knjižnic, na različne načine pa jih knjižnične storitve uporablja več kot polovica. Knjižnice so fizični in virtualni prostori učenja, prireditev, srečevanj, informacijska središča lokalnih skupnosti, prostori druženja, socialnega mreženja ter demokratičnega sooblikovanja družbe.

V Sloveniji je razvoj knjižnic usmerjen v inovativnost in proaktivnost, povezovanje v okolju, trajnostni razvoj, posodobitev poslovnega modela in krepitev delovanja mreže knjižnic, v razvoj novih storitev, v pridobivanje znanj, potrebnih kot odgovor na neprestane spremembe v družbi ter v utrjevanje vloge knjižnice kot aktivnega partnerja v družbi.

Splošne knjižnice se predstavljajo v brošuri Blizu ljudem in v angleški različici v Close to People.

NE ZAMUDITE

Festival humanistike Odprti horizonti v organizaciji Mariborske knjižnice je namenjen razvoju kritične misli, promociji humanistike in razpiranju družbeno aktualnih vprašanj.

NE SPREGLEJTE

V Mestni knjižnici Kranj, 27. marca organizirajo posvet Družinska pismenost = modra popotnica za življenje s temo Izzivi izobraževanja odraslih.

Vabljeni!

NE POZABITE

Letos je Slovenija častna gostja mednarodnega sejma otroških knjig v Bologni!

STRATEGIJA RAZVOJA SLOVENSKIH SPLOŠNIH KNJIŽNIC 2022-2027

Strategija razvoja slovenskih splošnih knjižnic 2022–2027 je oblikovana kot odziv na družbene razmere in knjižnice usmerja k proaktivnemu delovanju in istočasno k hitremu prilagajanju spreminjajočim se potrebam posameznika in stanja družbe.

 

Morda vas zanima

Portal Medijska pismenost

Medijska.pismenost.si

Digitalna bralnica - OBJEM

Projekt OBJEM - bralna pismenost

Opismenjevalnica

E-gradiva

Portal Družinska pismenost

Družinska pismenost logotip

Publikaciji o mladinski literaturi in knjižničarstvu v tujih jezikih

Slovenia loves reading publikacija IBBY

Raziskava PISA 2022

PISA - barvni znak

DOBRE PRAKSE BRANJU PRIJAZNIH OBČIN

Branju prijazne občine se predstavljajo!

Oglejte si predstavitve občin Ormož, Novo mesto, Ptuj, Velenje, Ravne na Koroškem in Dobrepolje!

Organiziranost sistema

Skladno s Pravilnikom o pogojih za izvajanje knjižnične javne službe je Slovenija razdeljena na deset knjižničnih območjih, v vsakem od njih pa izvaja posebne naloge ena osrednja območna knjižnica (OOK).

PREBERI VEČ

Število splošnih knjižnic

na območju 212 slovenskih občin

58

Skupno število lokacij

kjer opravljajo knjižnično dejavnost

283

Število bibliobusov

po Sloveniji

14
19-20 Mar

Katalogizacija kontinuiranih virov – izpopolnjevalni tečaj

TRAJANJE: 2 dneva KRAJ IZVEDBE: spletno okolje TERMIN: 19.–20. marec 2024 ČAS: 9.00–12.30 UDELEŽENCI: Tečaj je namenjen knjižničarjem, ki že katalogizirajo kontinuirane vire v sistemu COBISS in želijo obnoviti...

[ preberi več ]
19 Mar

Uporaba navigacije Google Zemljevidi

Vsebina: Udeleženci se bodo seznanili z osnovami uporabe Google Zemljevidi, kot so planiranje poti, iskanje znamenitosti, restavracij, nastanitev, shranjevanje priljubljenih destinacij, ustvarjanje lastnih zemljevidov itn. Naučili se bomo izbrati...

[ preberi več ]
20 Mar

Svetovanje za branje in (ne)formalna biblioterapija

Vsebina: Splošna knjižnica ima v svojem poslanstvu opredeljeno tudi socialno vlogo, ki daje branju različne vidike glede na potrebe bralca. Svetovanje za branje je ena od temeljnih dejavnosti splošne...

[ preberi več ]

Prijava za knjižničarje

Registrirajte se za sodelovanje v forumu!

PRIJAVI SE